Puidust külm- ja kuumsuitsutusahi

paigaldus- ja kasutusjuhend

Suitsutusahi on mõeldud kala, liha ja linnuliha külm- ja kuumsuitsutamiseks.
Külmsuitsu temperatuurivahemik kuni 45 kraadi. 
Kuumsuitsu temperatuur 45-140 kraadi.

Suitsutusahi on valmistatud lepapuidust, mille paksud seinad ja katus hoiavad ahjus stabiilselt ühtlast temperatuuri nii suvel kui talvel. Puidust konstruktsioon väldib suitsutamisruumis kondensvee tekkimise.

Ahi on ühekambriline ning kasutamise lihtsustamiseks on uks jaotatud kaheks.

Kuumsuitsutamine - kasutatakse ainult gaasipõletit

  • temperatuur suitsutuskambris 45-140 °C
  • veendu, et suitsutuskambris ei ole liigseid esemed

  • süüta gaasipõleti

  • küta suitsutuskamber soovitud temperatuurini, alustades mõõdukalt ja tõstes järkjärgult põleti leegi intensiivsust

  • lase ahjul soojeneda vähemalt 10 minutit (olenevalt ilmast), et siseõhule lisaks soojeneks kogu puidust osa

  • reguleeri leegi intensiivsust kuni soovitud temperatuur ahjus jääb püsima

  • aseta ahju ilmtingimata rasvapann, et vältida rasva tilkumist küttekehale ja vältida süttimist

  • aseta kala/liha restiga ahju

  • gaasi kulu 1 tund 100 kraadi juures ca 0,5 kg

Suitsuti kasutamine
  • aseta suitsuti ahju külge vastavasse avasse nii, et suitsuti ja ahju vahele jääks ca 4 cm

  • aseta suitsuti all mittesüttivast materjalist nõu (N: savist lillepott), kuhu koguda pudenev tuhk ja söetükikesi

  • nihutades nuppudest suitsuti kaasi, ava ülemine ja alumine avaus

  • vala kuiva suitsutuspuru võrega eraldatud (suuremasse) kanalisse

  • süüta suitsutuspuru alt (näiteks gaasilambiga)

  • lase suitsutuspurul korralikult süttida ja põleda vähemalt 4 minutit

  • sulge ülemine kaas

  • piilu ahju ukse vahelt, kas suits tuleb suitsutist ahju kambrisse

  • ahju kamber ei pea olema pimedat lämmatavat suitsu täis, kuid silmaga peab olema märgata suitsuti torust kambrisse sisenev suitsujuga

  • suitsu olemasolu kambris saad hinnata suitsu lõhna tundes ja koldesse piilumisel kipuvad silmad kipitama

Külmsuitsutamine/vinnutamine - kasutatakse ainult elektripliiti

  • temperatuur suitsutuskambris kuni 45 kraadi
  • veendu, et suitsutuskambris ei ole liigseid esemed
  • aseta elektripliit gaasipõletile, gaasipõletit ennast külmsuitsu korral kasutada ei tohi

  • lülita elektripliit sisse

  • küta suitsutuskamber soovitud temperatuurini, lähtu soovitavast ahju temperatuurist ja ilmast

  • lase ahjul piisavalt soojeneda, et siseõhule lisaks soojeneks ka ahi ise

  • reguleeri pliiti kuni soovitud temperatuur ahjus jääb püsima

  • aseta ahju rasvapann, et vältida rasva tilkumist küttekehale ja vältida süttimist

  • aseta kala/liha restiga ahju

  • elektripliidi võimsus on kuni 2 kw

Suitsuti kasutamise kohta loe eelpool olevat vastavat lõiku.

Kasutusele võtmine

Enne kasutusele võttu lugeda hoolikalt läbi käesolev juhend. 
Ilma toiduaineid ahju asetamata eelnevat “tühja” kütmist ei ole vaja teha. 
Suitsutusahju paigaldamisel ja kasutamisel tuleb järgida tuleohutusnõudeid. 
Kõiki ohutusnõudeid ei ole võimalik siin kirjeldada, kuid kuna suitsutusahi on puidust ja tuleohtlikum kui kivist või metallist ahi, siis säilita “talupojamõistus” ja ära pane seda maja räästa alla, puidust terrassile ega puuriide ette (jne).

Ohutusnõuded

1. Ahju võib paigaldada tasasele pinnasele ja mittepõlevale alusele.
2. Ahju tohib kasutada minimaalselt 5 m kaugusel ehitistest või põlevmaterjalide hoiukohast.
3. Kasutamise ajal ja pärast kasutamise lõpetamist ei tohi jätta ahju järelvalveta kuni ahi ja abivahendid on jahtunud ja põlemisjäägid kustutatud. 
4. Ahjus olevad metallist esemed on kuumsuitsu korral väga kuumad, puit on käega katsutav ja see võib luua petliku kujutelma, aga metall on põletavalt kuum.

Erinevate toiduainete suitsutamiseks kulub erinev aeg. Otsi internetist juhiseid suitsutamiseks (temperatuur eri liha ja kala korral jne). Liha ja kala saab suitsutada erinevate ahjudega, isegi pesumasina korpuse ja 200 liitrise vaadiga, kuid iga mees peab oma ahju tundma. 

Alusta, harjuta ja saa meistriks!

Kasulikud nipid

  • paigalda suitsutusahi kohta, kus sul on mugav seda kasutada, eriti jälgi levinud tuule suunda selles kohas, et tuul ei puhuks ahju ukse avamisel otse ahju
  • aseta rasvapannile foolium, siis ei pea panni nii tihti puhastama või vahetama, pärast kasutamist viska foolium ära

  • võimalusel kuivata suitsutuspuru järgmiseks korraks ette, sest poodides müüdav puru ei ole tihti nii kuiv, et suitsutis hästi põleda

  • katseta erinevate toiduainete suitsutamisega - näiteks suitsuta juustu, soola …

  • kala suitsutamisel pane kala ja resti vahele puupilpaid, siis ei jää kala resti külge kinni

  • kui sa ei ole veel kogenud, siis alusta katsetustega juba esimesel korral - näiteks suitsuta korraga eri suurusega kalu, hoia kalu soolas erinev aeg jne, siis tekivad kogemused ja õpid oma ahju tundma